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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Unauthorized Practice of Law Opinion KBA U-22 

Issued: July 1978 

Question: Where a secretary or other non-attorney delivers a motion to the secretary 
or clerk of a Judge, and where said court personnel then tenders the papers 
to the Judge and then recontacts the non-attorney to inform her that the 
order has either been signed or denied, and where the non-attorney then 
retrieves the papers from the court personnel, is this violative of the 
standards concerning the unauthorized practice of law? 

Answer: No. 

OPINION 

The circumstances outlined in the question would not be violative of the standards for the 
unauthorized practice of law.  

Note to Reader 
This unauthorized practice opinion has been formally adopted by the Board of Governors 

of the Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or 
its predecessor rule).  Note that the Rule provides in part: “Both informal and formal opinions 
shall be advisory only.” 


